Forum motoryzacyjne motokirc.pl

Motorowery, motocykle, skutery, samochody...
Witaj Drogi Gościu!

Zapraszamy do logowania lub rejestracji

Obecny czas: Wto Gru 11, 2018 8:41 am

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Audio
PostWysłany: Sob Paź 31, 2009 7:12 pm 
Offline
II stopień wtajemniczenia
II stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Paź 11, 2009 7:40 am
Posty: 94
Miejscowość: LJa
Pojazd: bolid zumico quick
Mam problem <help> Chciałem sobie ostatnimi czasy zrobić audio w skuterze (takie amatorskie. bez żadnych super głośników). Użyłem starych głośników od kompa
Kod:
http://www.poop.pl/foto/trust_100P.jpg
Odciąłem końcówkę i dwoma dwa kable przypiąłem do akumulatora. I nic. Nie działają :| Myślę, że 12V akumulator powinien bez problemu takie małe głośniczki ruszyć, a tu moje zdziwienie, że nie! Może coś robię źle? Proszę o pomoc

PS. Nie piszcie, że się nie opłaca czy coś, że nie będą głośno grały, itp

_________________
Był kiedyś bardzo dobry LP'owiec, który zajmował się pirotechniką. Miał dwie pasje. PK stopniowo odkładał na bok. Lecz pewnego dnia coś mu nie wyszło

Poparzenia 2 stopnia = Koniec z piro!
Od tego czasu LP'owcy nie lubią pirotechników.
JUŻ 3 LATA!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Sob Paź 31, 2009 7:24 pm 
Offline
II stopień wtajemniczenia
II stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Paź 11, 2009 7:40 am
Posty: 94
Miejscowość: LJa
Pojazd: bolid zumico quick
gdzieś czytałem, że da się ominąć ten zasilacz 220V i wtedy się podłącza sam wzmacniacz 12V pod akumulator i gra, tylko nie wiem jak ominąć ten zasilacz ;/

_________________
Był kiedyś bardzo dobry LP'owiec, który zajmował się pirotechniką. Miał dwie pasje. PK stopniowo odkładał na bok. Lecz pewnego dnia coś mu nie wyszło

Poparzenia 2 stopnia = Koniec z piro!
Od tego czasu LP'owcy nie lubią pirotechników.
JUŻ 3 LATA!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Sob Paź 31, 2009 11:33 pm 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Maj 11, 2007 10:25 pm
Posty: 1651
Miejscowość: Katowice
Pojazd: '89 Romet ETZ (Chart =D)
'95 Yamaha TZR 125 Belgarda

'89 Toyota Supra (MA70)
'00 BMW E46 328CI
'88 Toyota Corolla GT-i (AE92)

Pan profesor od śrubek ;D
Musiałbyś rozkręcić ten głośnik, do którego idzie kabel zasilający i zobaczyć jak to tam wygląda. Najprawdopodobniej jest tam po prostu transformator i możesz go usunąć i podpiąć akumulator pod wejścia gdzie był wpięty transformator

_________________
2stroke 4ever!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Nie Lis 01, 2009 9:07 am 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Sie 20, 2007 6:54 pm
Posty: 1208
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Pojazd: Romet 50t-1
Jawa 350 TS
Audi 80 B3 1.8S
Ford Escort 1.6
Według mnie to wiecej roboty niż tego grania ;)
Za niewielkie pieniadze idzie wyrwac na allegro lub forach uzywane audio do skutera ;)
Na 100 % bedzie ładniej grało ;]

_________________
Romet 50t-1
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Romet/50,T-1/59332"

Jawa 350 TS
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Jaw ... port/84155"


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Nie Lis 01, 2009 12:23 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Lut 18, 2006 8:37 pm
Posty: 1128
Miejscowość: Strzebiń
Pojazd: Ogar 200
Komar 2350
Wyciągasz transformator ze środka i w jego miejsce podpinasz akumulator.

_________________
200 powodów do dumy ;]

http://polskajazda.pl/Motocykle/Romet/Ogar-200/17087


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 9:55 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Lip 18, 2007 9:02 pm
Posty: 541
Miejscowość: żyraków
A o diodach prostowniczych żescie zapomnieli bo prąd stały zrobi tam zwarcie. Musisz odnaleść miejsce w kturym spotykają się końcówkami diody z białym paskiem (po tej samej stronie i tam masz plus) Minus dajesz tam gdzie łączą się diody bez paska po tej stronie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 8:17 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Wrz 10, 2007 7:13 pm
Posty: 1123
Miejscowość: Rydy
Pojazd: Romet 50t-1 027 7UN!NG
Romet Komar
Romet Chart 210
Tylko zapominacie że takie kolumny nie zawsze mają wzmacniacz na 12V. Może to być 6V 9V itd.

_________________
Bike Pics
http://www.bikepics.com/members/djdanieloo1/" target="_blank

Simson Extreme Tuning:
[][][][][][][][][]

105ccm/8/2 Membran LC Nicasil
Zapłon Romet Chart
Gaznik 21mm
Skrzynia 4b (będzie 5b)
Dyfuzor 11 000RPM
Kosz S70

Bo liczy się REZO ^ ^


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Pon Gru 07, 2009 4:32 pm 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lip 17, 2007 7:38 pm
Posty: 2231
Miejscowość: Oświecim-Gorzów
Pojazd: :
- VW Bora
- Husqvarna 125 SM
McCoob napisał(a):
2. Nie będą głośno grały, a właściwie... Nie będą wcale grały

Oj MC MC <lol>

Ja ci to opowiem :D

Rozkrecasz glosniki od kompa :D Sa one na przeważnie na 9v, odcinasz transformator ktory zmienia napięcie z 230v na 9v :] Podpinasz pod akuma wraz z tymi glosnikami :] Glosniki maja wbudowane wejscie jack na MP3 lub MP4 jak kto tam uważa, podpinasz i gra, myśle ze akumulator 6v spokojnie uciągnie ten wzmacniacz.
To ze ci nie zadziałały bo jak masz 12v akum a wzmacniacz byl na 9v to go mogło zjarać, ale chyba nie tak odrazu :)
Jak np akum ma 12v a wzmacniacz 9v dajesz odpowiedni opornik i już.
Wiadomo można zabudować ladnie glosniki lub coś..

Ogólnie to tyle, rób jak uważasz...

_________________
https://www.bikepics.com/members/bebak/
saalutuj


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Pią Gru 11, 2009 5:43 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Lip 18, 2007 9:02 pm
Posty: 541
Miejscowość: żyraków
Ten wzmacniacze powinny grać do 18V a najlepiej sprawdzić w nacie katalogowej dopuszczalne napięcie naszej kostki minimalne również.A robimy to tak wpisujemy w google np :tda2050.pdf i włączamy taką strone w tabelce odszukujemy Umin i Umax.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Pią Gru 11, 2009 6:25 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Wrz 10, 2007 7:13 pm
Posty: 1123
Miejscowość: Rydy
Pojazd: Romet 50t-1 027 7UN!NG
Romet Komar
Romet Chart 210
Kamil nie patrz na kostkę, jak zasilacz daje 9V to na tyle wzmacniacz został zbudowany wszystkie oporniki itd. Jeśli podasz mu większy spalisz oporniki a w najgorszym przypadku kostkę.

_________________
Bike Pics
http://www.bikepics.com/members/djdanieloo1/" target="_blank

Simson Extreme Tuning:
[][][][][][][][][]

105ccm/8/2 Membran LC Nicasil
Zapłon Romet Chart
Gaznik 21mm
Skrzynia 4b (będzie 5b)
Dyfuzor 11 000RPM
Kosz S70

Bo liczy się REZO ^ ^


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Śro Gru 16, 2009 10:36 am 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Lip 18, 2007 9:02 pm
Posty: 541
Miejscowość: żyraków
Jakoś nie był bym przekonany do tego co mówisz bo nie raz tak robiłem i grało. Oporniki mają taką tolerance że specjalnie bym się nie przejmował a jeśli zastosujemy głośniki o większym oporze to napewno nic się nie stanie.
A jeśli ktoś nie chce ryzykować to jest UA7809U lub lm317


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 9:46 am 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Wrz 10, 2007 7:13 pm
Posty: 1123
Miejscowość: Rydy
Pojazd: Romet 50t-1 027 7UN!NG
Romet Komar
Romet Chart 210
Już chce zobaczyć jak kondek wybucha :D

_________________
Bike Pics
http://www.bikepics.com/members/djdanieloo1/" target="_blank

Simson Extreme Tuning:
[][][][][][][][][]

105ccm/8/2 Membran LC Nicasil
Zapłon Romet Chart
Gaznik 21mm
Skrzynia 4b (będzie 5b)
Dyfuzor 11 000RPM
Kosz S70

Bo liczy się REZO ^ ^


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 4:39 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Lip 18, 2007 9:02 pm
Posty: 541
Miejscowość: żyraków
A są takie na 9V? ja zawsze myślałem że dajee się więcej niż jest napięcie czyli minimum na 10V ale to przesada czyli przeważnie są na 16V bo koszt ten sam a większa pewność.
P.S. Nie raz widziałem to zjawisko i powiem że jak się ma stare niepotrzebne to lepsza zabawa niż petardy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 11:02 am 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Wrz 10, 2007 7:13 pm
Posty: 1123
Miejscowość: Rydy
Pojazd: Romet 50t-1 027 7UN!NG
Romet Komar
Romet Chart 210
Kod:
Oporniki mają taką tolerance że specjalnie bym się nie przejmował a jeśli zastosujemy głośniki o większym oporze to napewno nic się nie stanie.


To mnie zleksza rozśmieszyło. Oporniki to nie regler i one tylko zmniejszają napięcie a nie utrzymują na danym poziomie... Hmmm no gdzie tam tylko że taki wzmacniacz ma z 5W na kanał i może nawet nie rozbujać membrany...
To jest beznadziejne moim zdaniem ale każdy robi inaczej... Wywal transformator a daj regulator napięcia na kostce i będzie git sam sobie dobierze napięcie i pobór...

_________________
Bike Pics
http://www.bikepics.com/members/djdanieloo1/" target="_blank

Simson Extreme Tuning:
[][][][][][][][][]

105ccm/8/2 Membran LC Nicasil
Zapłon Romet Chart
Gaznik 21mm
Skrzynia 4b (będzie 5b)
Dyfuzor 11 000RPM
Kosz S70

Bo liczy się REZO ^ ^


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Audio
PostWysłany: Nie Gru 20, 2009 9:49 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Lip 18, 2007 9:02 pm
Posty: 541
Miejscowość: żyraków
DjDanielo napisał(a):
Kamil nie patrz na kostkę, jak zasilacz daje 9V to na tyle wzmacniacz został zbudowany wszystkie oporniki itd. Jeśli podasz mu większy spalisz oporniki a w najgorszym przypadku kostkę.


Zacznijmy od tego że na kostke należy popatrzyć bo co będzie jeśli okarze się że nasza ma napięcie max 12V a w AQ mamy 14.4V ? Od kiedy we wzmacniaczach są oporniki specjalnie dobierane do jednego napięcia? Widziałeś w schematach wzory do liczenia pojednyńczych oporników w zależności od napięcia? Jeśli jego napięcie maksymalne jest większe od naszego zasilania w przypadku AQ możemy przyjąć dla pewności 15V to raczej nic się nie stanie.

DjDanielo napisał(a):
[code]
To mnie zleksza rozśmieszyło. Oporniki to nie regler i one tylko zmniejszają napięcie a nie utrzymują na danym poziomie... Hmmm no gdzie tam tylko że taki wzmacniacz ma z 5W na kanał i może nawet nie rozbujać membrany...


No to sam sobie chyba zaprzeczasz więc ja śmieszny nie jestem. Oporniki zmniejszają prąd i mają stały opór w danej temp. 5W na kanał to mają mało kiedy w takich tandetnych głośnikach ale membraną ruszać potrafią inaczej dzwięku by nie było. Takie zestawy mogą służyć do słuchania muzyki na postoju itp. Do następnej dyskusji z moim zdaniem przeanalizuj kilka schematów układów scalonych wykresów i tablic. W niektórych wzmacniaczach różnica napięć o 18V nie robi różnicy na elemenatch poza max napięciem kondensatorów.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)


Podobne tematy
 Tematy   Autor   Odpowiedzi   Wyświetleń   Ostatni post 
Brak nowych postów jak podłączyć audio do skutera przez mp3 ?

Czekoladus

5

6709

Sob Lis 20, 2010 9:04 pm

Hanus Zobacz ostatni post

 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list

Moje Moto


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

phpBB SEO
[ Time : 0.068s | 22 Queries | GZIP : Off ]