Forum motoryzacyjne motokirc.pl

Motorowery, motocykle, skutery, samochody...
Witaj Drogi Gościu!

Zapraszamy do logowania lub rejestracji

Obecny czas: Pią Kwi 20, 2018 1:50 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Sob Lip 28, 2012 8:43 am 
Offline
IV stopień wtajemniczenia
IV stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Lip 27, 2012 6:44 pm
Posty: 279
Miejscowość: Wrocław okolice.
Pojazd: Jawa 50
Witam !
Mam problem z moim skuterem Puch Lido Sl, kupiłem go nie dawno w złym stanie chciałbym go przywrócić do dawnej świetności .
Problem polega na tym że nie ma w nim ładowania ;[
Koledzy z innego forum radzili mi żebym zmienił regulator napięcia mam taki
Image
(Tutaj link jeśli zdjęcie nie działa) http://imageshack.us/photo/my-images/528/dscf1933b.jpg/
I nie wiem jaki mam kupić nowy ??
Ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć takiego. Wszystkie mają inny układ podłączeń.
A dodam jeszcze że kable do regulatora idą cztery a są trzy wejścia, są dwa żółte idą osobno i dwa czerwone, łączą się ze sobą.
Prosił bym was o doradzenie jaki regulator mam kupić i dlaczego może jeszcze nie być ładowania ?

Pozdrawiam

--------- Sob Lip 28, 2012 1:24 pm Połączono ---------

Kupiłem regulator od mz może wiecie jak go podłączyć, tylko bez nerwów...

http://imageshack.us/photo/my-images/69/dscf1934io.jpg/

_________________
Silnik 223, nigdy więcej tego wynalazku taak


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Sob Lip 28, 2012 12:32 pm 
Offline
Loża Szyderców
Loża Szyderców

Rejestracja: Sob Lut 02, 2008 8:12 pm
Posty: 1175
Pojazd: Sei
W tym motorowerze jest standardowa prądnica? emzetkowe regulatory muszą mieć wzbudzenie taak


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Sob Lip 28, 2012 1:40 pm 
Offline
IV stopień wtajemniczenia
IV stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Lip 27, 2012 6:44 pm
Posty: 279
Miejscowość: Wrocław okolice.
Pojazd: Jawa 50
Normalna znaczy jaka ? Magneto jest, cewki też lokurva. A da się zrobić żeby to jakoś działało ??

--------- Sob Lip 28, 2012 4:28 pm Połączono ---------

A może podpowiecie jaki regulator można tam wsadzić ??
Bardzo bym prosił od odpowiedzieć, pozdrawiam

--------- Sob Lip 28, 2012 5:02 pm Połączono ---------

Sorry że tak ciągle pytam się i pisze ale jestem zielony w elektryce.
Tutaj ma kable jakie idą do regulatora (powinny iść)
http://imageshack.us/photo/my-images/72/dscf1938mj.jpg/
Gdy tak podłącze, to gdy chcę podłączyć klemę - do akumulatora to iskrzy
http://imageshack.us/photo/my-images/225/dscf1936n.jpg/
Tak wyglądają kable wychodzące z iskrownika żółty, żółty, i czarno czerwony lokurva
http://imageshack.us/photo/my-images/840/dscf1939p.jpg/

_________________
Silnik 223, nigdy więcej tego wynalazku taak


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Sob Lip 28, 2012 4:11 pm 
Offline
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:56 am
Posty: 579
Miejscowość: Siemianowice Śląskie
Pojazd: .

Jest:
Romet Pony M-1 - 78'
WSK 175 Kobuz - 83'
Jawa 50 Mustang - 78'
Romet Chart 210 Elektronik - 90' (12V/120W)

Był:
Romet Ogar 200 84'
Romet Chart 210 Elektronik [12V/75W] 89' (skradziony)
Przydałby się schemat elektryki tego skuterka. Skoro wychodzą trzy przewody do ładowania to możliwe, że masz dwie cewki ładujące połączone razem w jednym miejscu, tak jak cewki ładowania w Charcie. Dobrze by było jakbyś ściągnął magneto i zobaczył gdzie są przylutowane te przewody do ładowania i jak te cewki są połączone.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Sob Lip 28, 2012 4:54 pm 
Offline
IV stopień wtajemniczenia
IV stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Lip 27, 2012 6:44 pm
Posty: 279
Miejscowość: Wrocław okolice.
Pojazd: Jawa 50
No właśnie tu pojawia się problem bo nie mam ściągacza do tego magneta. A w sklepie nie wiem jakie dane mam podać, a co do schematu to nigdzie nie mogę znaleźć, może to coś da taki sam silnik jest też w skuterach Suzuki Cp 50, dodam że rok produkcji mojego skutera to 1984.
Pytajcie mnie ja będę odpowiadał jak mogę, razem rozwiążemy ten problem.

--------- Sob Lip 28, 2012 9:23 pm Połączono ---------

Taki schemat mam od kolegów z innego forum, ale nie wiem czy to pasuję ? Można to jakoś sprawdzić ?
http://imageshack.us/photo/my-images/834/schematinstalacjalidosl.png/

--------- Nie Lip 29, 2012 11:01 am Połączono ---------

Jakoś po podłączałem ten regulator i gdy kopie to pokazuje mi np. 2.28 czy to dobrze ?

--------- Nie Lip 29, 2012 11:44 am Połączono ---------

Ładowanie dochodzi tylko do 4.00 ? Dlaczego, i czy mogę przepsikać magneto i cewki wd 40 ? czy to im nie zaszkodzi ? Może coś pomoże ?

--------- Nie Lip 29, 2012 1:21 pm Połączono ---------

Na mierniku nastawiłem ACV i podłączyłem po żółty kabel który idzie do regulatora pokazywało na wysokich obrotach coś ok. 40. Ładowanie doszło mi na wysokich do 9.coś tam, mierzone gdy miernik nastawiony na DCV, po czym ładowanie spadło do 0.23, dodam że regulator zrobił się bardzo ciepły i zaczął śmierdzieć

_________________
Silnik 223, nigdy więcej tego wynalazku taak


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Nie Lip 29, 2012 3:09 pm 
Offline
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:56 am
Posty: 579
Miejscowość: Siemianowice Śląskie
Pojazd: .

Jest:
Romet Pony M-1 - 78'
WSK 175 Kobuz - 83'
Jawa 50 Mustang - 78'
Romet Chart 210 Elektronik - 90' (12V/120W)

Był:
Romet Ogar 200 84'
Romet Chart 210 Elektronik [12V/75W] 89' (skradziony)
dav6030 napisał(a):
No właśnie tu pojawia się problem bo nie mam ściągacza do tego magneta. A w sklepie nie wiem jakie dane mam podać,


Najlepiej będzie dorobić sobie taki ściągacz ;) PS. Masz gwint w centralnym otworze magneta? Na zdjęciach nie widać go tam, za to widzę jakieś dwa otwory z gwintem chyba. Może wystarczy wkręcić w te dwa miejsca śruby i w ten sposób ściąga się magneto? Sprawdź ;)

dav6030 napisał(a):
a co do schematu to nigdzie nie mogę znaleźć, może to coś da taki sam silnik jest też w skuterach Suzuki Cp 50, dodam że rok produkcji mojego skutera to 1984.
Pytajcie mnie ja będę odpowiadał jak mogę, razem rozwiążemy ten problem.

--------- Sob Lip 28, 2012 9:23 pm Połączono ---------

Taki schemat mam od kolegów z innego forum, ale nie wiem czy to pasuję ? Można to jakoś sprawdzić ?
http://imageshack.us/photo/my-images/834/schematinstalacjalidosl.png/



No, to już coś mamy. Wygląda na to, że masz prądnicę trójfazową, czyli końce trzech cewek ładowania są połączone razem i "wiszą" w powietrzu, a z drugiej strony jest wyprowadzony przewód z każdej cewki. Masz więc trzy przewody, co by się zgadzało z tym co piszesz (dwa żółte i jeden czerwono czarny). Dla pewności zmierz rezystancję pomiędzy każdą parą przewodów, czyli np czerwony z pierwszym żółtym, potem z drugim żółtym, następnie żółty z żółtym. Podaj wyniki na forum.

Z schematem nie zgadza się kolor jednego przewodu, bo tam na schemacie masz wszystkie żółte, a u Ciebie jeden z nich jest czerwono-czarny. Dlatego lepiej pomierzyć.

dav6030 napisał(a):
Ładowanie dochodzi tylko do 4.00 ? Dlaczego, i czy mogę przepsikać magneto i cewki wd 40 ? czy to im nie zaszkodzi ? Może coś pomoże ?


Co do ładowania - coś jest nie tak. Co do WD-40 - po co chcesz psikać cewki? Co to ma dać? Cewki nie potrzebują smarowania, magneto też nie :P

dav6030 napisał(a):
Na mierniku nastawiłem ACV i podłączyłem po żółty kabel który idzie do regulatora pokazywało na wysokich obrotach coś ok. 40. Ładowanie doszło mi na wysokich do 9.coś tam, mierzone gdy miernik nastawiony na DCV, po czym ładowanie spadło do 0.23, dodam że regulator zrobił się bardzo ciepły i zaczął śmierdzieć


Spaliłeś regulator i można go wyrzucić.

Zanim coś podłączysz musisz być pewien jaką masz prądnicę. Może to być prądnica trójfazowa, a może być tak jak w Charcie, czyli dwie cewki połączone równolegle. Pomierz te rezystancje i podaj wyniki. Aha - zmierz jeszcze czy pomiędzy każdym z przewodów od ładowania jest przejście do masy, czyli jedną sondę podłączasz do danego przewodu, drugi na ramę i sprawdzasz jaki jest opór. Jeżeli jest przejście do masy, to miernik wskaże 0 lub maksymalnie kilka om.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Nie Lip 29, 2012 3:39 pm 
Offline
IV stopień wtajemniczenia
IV stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Lip 27, 2012 6:44 pm
Posty: 279
Miejscowość: Wrocław okolice.
Pojazd: Jawa 50
Ok, pomierzyłem.
Przy nastawieniu miernika na 200 (no i ten znaczek omega)
Kabel
Żółty1-Żółty dwa 1.1, 1.2
Czar..Czer.- Zółty1- Nic
Czar.Czer.- Żółty2- Nic

Gdy podłączyłem miernik na tych samych ustawieniach do kabelków od ładowania (oczywiście każdy osobo) miernik nic nie pokazał.

Zaraz dodam zdjęcie magneta, wd-40 chciałem wyczyścić to w środku a nie mam jak zdjąć

--------- Nie Lip 29, 2012 5:03 pm Połączono ---------

ok to zdjęcie http://imageshack.us/photo/my-images/825/dscf1941o.jpg/
a tutaj moje kabelki do ładownia lokurva
http://imageshack.us/photo/my-images/151/dscf1940f.jpg/

_________________
Silnik 223, nigdy więcej tego wynalazku taak


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Nie Lip 29, 2012 4:27 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Lis 06, 2010 10:51 pm
Posty: 1004
Miejscowość: Trzebcz/Kraków
Pojazd: Romet Chart 210
Ciągnik SAM, 1 HC 102, Lublin 51, Star 28, Żuk
Audi A4 B5 1,9 TDI '98
Romet Mińsk 125 400A '89
Suzuki GSF Bandit 600N '96
Zrobienie ściągacza do magneta w tym przypadku jest banalne.

Bierzesz ceownik, wiercisz na jego końcach otwory np. m8 (podejrzewam, że te otwory gwintowane w magnecie to 8) wkręcasz śruby w te otwory, tak, żeby ich łepki oparły się na ceowniku, a na środku wkładasz dystans, żeby opał się na nim ceownik, dociągasz po równo te śruby po bokach (wkręcasz w te otwory), ceownik się opierana dystansie, który oparty musi być na wale, ciągnie magneto, magneto zeskakuje.

_________________
Bieganie to coś więcej niż pasja, to styl życia, miłość, oddanie...


DIESEL KOPCI, DIESEL CZADZI, DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI takk


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Nie Lip 29, 2012 4:28 pm 
Offline
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:56 am
Posty: 579
Miejscowość: Siemianowice Śląskie
Pojazd: .

Jest:
Romet Pony M-1 - 78'
WSK 175 Kobuz - 83'
Jawa 50 Mustang - 78'
Romet Chart 210 Elektronik - 90' (12V/120W)

Był:
Romet Ogar 200 84'
Romet Chart 210 Elektronik [12V/75W] 89' (skradziony)
dav6030 napisał(a):
Ok, pomierzyłem.
Przy nastawieniu miernika na 200 (no i ten znaczek omega)
Kabel
Żółty1-Żółty dwa 1.1, 1.2
Czar..Czer.- Zółty1- Nic
Czar.Czer.- Żółty2- Nic

Gdy podłączyłem miernik na tych samych ustawieniach do kabelków od ładowania (oczywiście każdy osobo) miernik nic nie pokazał.



Zaraz zaraz. Nie rozumiem co ty w końcu zmierzyłeś. Te dwa żółte i czerwono-czarny to są przewody z cewek ładowania czy co? Bo najpierw podajesz wyniki pomiaru, a potem piszesz jakbyś coś innego mierzył i miernik nic nie pokazał. Wyjaśnij, bo czegoś tu nie rozumiem lokurva

Najlepiej by było jakbyś to magneto ściągnął i wysłał zdjęcie prądnicy.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Nie Lip 29, 2012 4:33 pm 
Offline
IV stopień wtajemniczenia
IV stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Lip 27, 2012 6:44 pm
Posty: 279
Miejscowość: Wrocław okolice.
Pojazd: Jawa 50
W ostatnim zdaniu chodzi o to że mierzyłem to na kabelkach widocznych na drugim zdjęciu. A pierwsza cześć postu dotyczy kabelków od razu wychodzących ze stojana- prądnicy czy jak to tam się zwie

_________________
Silnik 223, nigdy więcej tego wynalazku taak


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Nie Lip 29, 2012 4:36 pm 
Offline
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:56 am
Posty: 579
Miejscowość: Siemianowice Śląskie
Pojazd: .

Jest:
Romet Pony M-1 - 78'
WSK 175 Kobuz - 83'
Jawa 50 Mustang - 78'
Romet Chart 210 Elektronik - 90' (12V/120W)

Był:
Romet Ogar 200 84'
Romet Chart 210 Elektronik [12V/75W] 89' (skradziony)
Ok, interesuje mnie tylko pomiar z prądnicy, czyli źródła problemu :)

Miałeś jeszcze zmierzyć, czy każdy kabelek ma przejście do masy (np karter silnika lub rama).


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Nie Lip 29, 2012 4:37 pm 
Offline
IV stopień wtajemniczenia
IV stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Lip 27, 2012 6:44 pm
Posty: 279
Miejscowość: Wrocław okolice.
Pojazd: Jawa 50
To ta pierwsza część :) A ja to mierzyłem na wyłączonym silniku tak trzeba było ?

_________________
Silnik 223, nigdy więcej tego wynalazku taak


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Nie Lip 29, 2012 5:14 pm 
Offline
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:56 am
Posty: 579
Miejscowość: Siemianowice Śląskie
Pojazd: .

Jest:
Romet Pony M-1 - 78'
WSK 175 Kobuz - 83'
Jawa 50 Mustang - 78'
Romet Chart 210 Elektronik - 90' (12V/120W)

Był:
Romet Ogar 200 84'
Romet Chart 210 Elektronik [12V/75W] 89' (skradziony)
Tak, rezystancję mierzysz na wyłączonym silniku.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Nie Lip 29, 2012 5:24 pm 
Offline
IV stopień wtajemniczenia
IV stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Lip 27, 2012 6:44 pm
Posty: 279
Miejscowość: Wrocław okolice.
Pojazd: Jawa 50
No to te pierwsze wyniki, ściągacz zrobię jutro bo dzisiaj niedziela

_________________
Silnik 223, nigdy więcej tego wynalazku taak


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Puch- stary skuter nie ma ładowania...
PostWysłany: Nie Lip 29, 2012 6:29 pm 
Offline
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lut 19, 2009 9:56 am
Posty: 579
Miejscowość: Siemianowice Śląskie
Pojazd: .

Jest:
Romet Pony M-1 - 78'
WSK 175 Kobuz - 83'
Jawa 50 Mustang - 78'
Romet Chart 210 Elektronik - 90' (12V/120W)

Był:
Romet Ogar 200 84'
Romet Chart 210 Elektronik [12V/75W] 89' (skradziony)
No dobrze, ale nadal nie zmierzyłeś, czy pomiędzy masą, a którymkolwiek przewodem jest przejście (tzn 0om lub kilka).


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)


Podobne tematy
 Tematy   Autor   Odpowiedzi   Wyświetleń   Ostatni post 
Brak nowych postów [Zipp] Brak ładowania?

Piotrekxxx

3

6696

Śro Sty 06, 2010 7:53 am

juhas99 Zobacz ostatni post

Brak nowych postów [Yamaha Aerox] Brak ładowania przy włączonym xenonie

arek0019

1

3915

Nie Maj 02, 2010 5:35 pm

Pelas Zobacz ostatni post

Brak nowych postów [Skuter] Problem z xenonem

Przemo140

6

3311

Czw Kwi 02, 2009 2:42 pm

przetw Zobacz ostatni post

Brak nowych postów [Skuter] Zakłocenia na wzmacniaczu

Dawid1991

3

3970

Czw Kwi 23, 2009 11:52 am

dieludolfs Zobacz ostatni post

Brak nowych postów SKUTER JEST BARDZO SŁABY

bartess199

4

4567

Sob Mar 17, 2012 11:40 pm

WorseBoy Zobacz ostatni post

 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list

Moje Moto


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

phpBB SEO
[ Time : 0.068s | 22 Queries | GZIP : Off ]