Forum motoryzacyjne motokirc.pl

Motorowery, motocykle, skutery, samochody...
Witaj Drogi Gościu!

Zapraszamy do logowania lub rejestracji

Obecny czas: Pon Wrz 01, 2014 9:59 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jak podlaczyc diode do aku 12 volt :P?
PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 9:19 pm 
Offline
II stopień wtajemniczenia
II stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Nie Paź 01, 2006 7:07 pm
Posty: 106
Miejscowość: Gliwice-Łącza
Pojazd: Motoryna,Simek,Romet,Jawa Babeta(3 kolowa) xD,Komar <3
Siemka, duzo ludzi mowi o opornikach itp... dzsiaj bylem w sklepie i spytalem sie czy maja diody na 12 volt, o dziwo mieli :D ale po 1zl sztuka. Kupilem takie i teraz pytanie... czy musze uzywac jakis opornikow? czy moge odrazu do aku podlaczyc to?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 9:25 pm 
Offline
II stopień wtajemniczenia
II stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Śro Kwi 16, 2008 9:03 pm
Posty: 85
Miejscowość: świebodzin
jak zwykłe diody podłanczałem bez opornika to mi sie spaliły więc jak masz opornik to go podłącz :)

_________________
jawencja to motorek wart podziwu


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 9:34 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Wrz 01, 2007 9:27 pm
Posty: 592
Miejscowość: Poznań
Pojazd: Peugeot 306 1.8
Jeśli masz diodę pod 12V to nie. Jeżeli masz zwykłą to obliczasz.
U = 12V-napięcie diody
I = 0,02A(tyle pobiera dioda led, jak mocno świeci)

Opornik wylicza się z prawa ohma: R = U/I

_________________
Mechanika samochodowa, usługi lakiernicze. Niskie ceny :) GG:7438448


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 9:42 pm 
Offline
II stopień wtajemniczenia
II stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Nie Paź 01, 2006 7:07 pm
Posty: 106
Miejscowość: Gliwice-Łącza
Pojazd: Motoryna,Simek,Romet,Jawa Babeta(3 kolowa) xD,Komar <3
Dziex :D jutro sprubuje :P, jak sie cos spali to zabije xDDD


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Kwi 22, 2008 9:42 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Kwi 22, 2008 8:58 pm
Posty: 7
Miejscowość: Legnica
Dioda ma 12V, a napięcie na akumulatorze może dochodzić nawet do 15V. Dlatego zawsze trzeba brać małą poprawkę. Dioda 12V osiąga maksymalne 20mA przy 12V, ale przy 14 już będzie to ok. 27mA Taki prąd zmniejsza żywotność diody ze 20 razy. Dlatego lepiej mieć nieco słabsze światło kosztem comiesięcznej zmiany diody.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Kwi 23, 2008 9:19 am 
Offline
niewtajemniczony
niewtajemniczony

Rejestracja: Wto Kwi 22, 2008 5:10 pm
Posty: 14
Miejscowość: Kraków
taaa dioda na 12 volt za 1 zł? niezle ja na 3,5v kupilem za 4,80zl sztuka :/

_________________
Romet Jedzie Romet Sra Romet Zawsze Rade DA


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Kwi 24, 2008 7:00 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 16, 2006 10:49 am
Posty: 5861
Miejscowość: Krotoszyn
Pojazd: Był :
Simson SR-50
Jawa 50 typ 23p
Jawa 50 Mustang
Romet Ogar 200 - 3 sztuki
Peugeot Trekker - 97r
Na samym końcu Piaggio Typhoon 2000 r.

Obecnie :
Ford Escort 1.6 16 V ;]
Keeway Matrix 2007 r.
3 zł to nie majątek więc nie stękaj.

_________________
UWAGA !! JEŻELI NIE CZYTASZ REGULAMINU POWITALNI, TO NIE PISZ SWOJEGO TEMATU BO I TAK CI GO USUNĘ ;]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Kwi 24, 2008 7:33 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Lut 10, 2007 12:17 pm
Posty: 3648
Miejscowość: Białogard [ZBI]
Pojazd: Obecnie:
BMW E36 2.0i sedan (93')
BMW E39 2.8i kombi (99')
Kawasaki GPZ 500S (93')

Poprzednie pojazdy:

Komar 2350 ('76)
Komar 2352 ('80)
Romet Ogar 205 ('89)
Jawa Mustang 50 ('79)
Jawa 20 pancerka ('75)
Romet 50-T-1 ('79)
2 x Romet Chart 211 ('88)
2 x Romet Chart 210 ('89)
MZ ETZ 250 ('87)
WSK 125 M06B3 ('83)
Motorynka Stella ver. ZSSR ('93)
Suzuki DR 125 SE ('96)
Honda CB 400N ('83)
Simson SR 80/1 CE (93')
Polonez ATU 1.6 sedan (96')
Romet Minsk 125 TYP 400A (90')
BMW E36 2.0i sedan (97')
Jacek-J129, a może on ma chleb nie ma <lol> skąd wiesz... spulany

_________________
7 cudów PRL

1. Każdy miał pracę.
2. Mimo, że każdy miał prace,nikt nie pracował.
3. Nawet mimo tego, że nikt nie pracował,plan był zawsze wykonany w ponad 100%.
4. Nawet mimo tego, że plan był wykonywany w ponad 100%,niczego nie można było kupić.
5. Nawet mimo tego, że nie można było niczego kupić,wszyscy mieli wszystko.
6. Nawet mimo tego, że wszyscy mieli wszystko,wszyscy kradli.
7. Nawet mimo tego, że wszyscy kradli,ostatecznie niczego nigdy nie brakowało.


ImageImage

>>> Moje pojazdy na PolskaJazda.pl <<<

All rights reserved © by slawek90 ®


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Kwi 24, 2008 7:36 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Mar 07, 2008 4:36 pm
Posty: 670
Miejscowość: Skierniewice
Pojazd: ZMZ Ryś MR1 60`
Romet 50T1
Komar Sport
Komar
WSK 125 b3
Fiat 126p FL SWAP 1.1
Fiat 126p bis
to dokup do nich oporniki (groszowe sprawy)

_________________
http://www.polskajazda.pl/Profil,Fiat,S ... _205/25509


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Maj 06, 2008 2:33 pm 
Offline
II stopień wtajemniczenia
II stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Nie Paź 01, 2006 7:07 pm
Posty: 106
Miejscowość: Gliwice-Łącza
Pojazd: Motoryna,Simek,Romet,Jawa Babeta(3 kolowa) xD,Komar <3
Dioda w elektroniku w gliwicach kosztuje na 12v dokladnie 89gr xD. Sklep znajduje sie obok GCH, kto mieszka w Gliwicach, ten wie :P. Kupilem tez stabilizator napiecia na 15v, jakies oporniki sie znajdzie :]. Jesli macie jakies pytanie, to pytac :P.


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)


Podobne tematy
 Tematy   Autor   Odpowiedzi   Wyświetleń   Ostatni post 
Brak nowych postów Stator z s51 12 volt elektronik i moduł charta

Czarcik

6

376

Śro Gru 22, 2010 11:00 pm

bigsoft Zobacz ostatni post

Brak nowych postów jak podlaczyc halogen

koniu

5

520

Wto Cze 19, 2007 9:12 pm

korneliuszo Zobacz ostatni post

Brak nowych postów Jak podlaczyc stacyjke?

Przemek9596

4

1410

Pon Sie 04, 2008 9:20 pm

Przemek9596 Zobacz ostatni post

Brak nowych postów Jak podlaczyc diody led w Romecie 205??

[ Idź do stronyIdź do strony: 1, 2 ]

edd-ffs

23

1488

Sob Maj 17, 2008 7:39 pm

motomaniek10 Zobacz ostatni post

 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot] oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list

Moje Moto


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

phpBB SEO