Forum motoryzacyjne motokirc.pl

Motorowery, motocykle, skutery, samochody...
Witaj Drogi Gościu!

Zapraszamy do logowania lub rejestracji

Obecny czas: Pon Cze 18, 2018 4:09 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 8:28 pm 
Offline
Loża Szyderców
Loża Szyderców
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 04, 2006 10:40 pm
Posty: 2669
Miejscowość: Jaworzno
Pojazd: Ogar 200
Audi A3 8L 1.9 TDI ASV '00
Ja mam obrotek od Mikołaja, z tego co mówił, to kupił z takimi oznaczeniami jak na zdjęciu, nie pisało, że Abimex, a porównywałem płytkę z tą na zdjęciach i jest identyko, wszystko się pokrywa ;) U Ciebie winą mógł być zły styk, lub też uszkodzona cewka obrotomierza, można bardzo łatwo przerwać drut cewki, ledwo go widać ;)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 8:40 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Kwi 04, 2007 5:11 pm
Posty: 1230
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki [WGM]
Pojazd: Yamaha TZR 250
Fantic Strada 125(160)[350 :F] LC
Aprilia AF1 125 Futura
Yamaha RD 80 (160 :F)MX
Jawa 90 Roadster
Fiat Seicento Sporting Abarth
Opel Astra F Caravan
Saab 9-3 Arc
Co było uszkodzone to już nie ważne bo teraz mam elektroniczny, wskazówkowy obrotomierz do 12 000 rpm działający na 6V :D Aku mam mały, zamonowany pomiędzy półkami zawiechy i jazda <rotfl>


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 8:46 am 
Offline
I stopień wtajemniczenia
I stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Maj 01, 2009 8:17 pm
Posty: 74
Miejscowość: Wrocław
Pojazd: Ogar 200 x2
Motorynka
Komar 3
Komar sztywniak
Mam obrotoierz od poldka, słyszałem że nie ma z nim większych problemów ale nie wiem jak podłączyć a szkoda by było spalić. z obrotomierz wychodza 3 konektory wiem ze jeden ma isc do cewki w iskrowiku drugi na mase a trzeci do cewki butelkowej ale w jakiej kolejnosci ponizej daje fote

Kod:
http://img7.imageshack.us/i/dsc00052tg.jpg/


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 7:39 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Lut 15, 2008 2:40 pm
Posty: 801
Miejscowość: Łęczna(lubelskie)
Pojazd: Kawasaki GPZ500S
Jak dobrze pamiętam to było tak:
Pierwszy od lewej - sygnał
Środkowy - 12v z akumulatora(ewentualnie bateria 9v)
Ostatni - masa

Przy okazji podpowiem że jak nie przelutowałeś kondensatora na 470nF, wskazówka przy wysokich obrotach będzie podchodziła pod 3tys i spadała, później ujmiesz gazu i znów dodasz to ponownie skoczy do tych 3tys i spadnie.

_________________
Image


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 8:57 pm 
Offline
I stopień wtajemniczenia
I stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Maj 01, 2009 8:17 pm
Posty: 74
Miejscowość: Wrocław
Pojazd: Ogar 200 x2
Motorynka
Komar 3
Komar sztywniak
nie rozumiem co znaczy sygnal a i zamiast akumulatora moge puscic z cewki ?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 9:03 pm 
Offline
Loża Szyderców
Loża Szyderców
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 04, 2006 10:40 pm
Posty: 2669
Miejscowość: Jaworzno
Pojazd: Ogar 200
Audi A3 8L 1.9 TDI ASV '00
Sygnał to impuls z przerywacza, a zasilanie musi być z aku/baterii.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Nie Paź 11, 2009 6:35 am 
Offline
I stopień wtajemniczenia
I stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Maj 01, 2009 8:17 pm
Posty: 74
Miejscowość: Wrocław
Pojazd: Ogar 200 x2
Motorynka
Komar 3
Komar sztywniak
czyli rozumiem ze zaden kabel nie idzie do cewki butelkowej a ten aku musi miec ladowanie i o duzej pojemnosci?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Nie Paź 11, 2009 11:30 am 
Offline
Loża Szyderców
Loża Szyderców
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 04, 2006 10:40 pm
Posty: 2669
Miejscowość: Jaworzno
Pojazd: Ogar 200
Audi A3 8L 1.9 TDI ASV '00
Kabel od sygnału to jest ten sam, co jest przy cewce butelkowej, czyli nie ma znaczenia gdzie go podciągniesz, a aku nie musi mieć ładowania i dużej pojemności, jak widać nawet bateria 9V jest w stanie go zasilić.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Nie Paź 11, 2009 11:59 am 
Offline
I stopień wtajemniczenia
I stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Maj 01, 2009 8:17 pm
Posty: 74
Miejscowość: Wrocław
Pojazd: Ogar 200 x2
Motorynka
Komar 3
Komar sztywniak
ok dzieki olo a powiesz mi ejszcze w jakiej kolejnosci mam to podlaczyc wczesniej dalem fote, jakis schemacik ;p i o co chodzi z tym kondensasatorem


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Nie Paź 11, 2009 12:24 pm 
Offline
Loża Szyderców
Loża Szyderców
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 04, 2006 10:40 pm
Posty: 2669
Miejscowość: Jaworzno
Pojazd: Ogar 200
Audi A3 8L 1.9 TDI ASV '00
http://www.terytorium126p.pl/Pozostale/ ... -125p.html wystarczy poszukać ojapier


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 12:05 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lut 04, 2010 11:41 am
Posty: 2
Pojazd: Honda XR 125
Witam wszystkich ;> ! Potrzebuje prostej instrukcji jak mam podłączyć obrotomierz do cewki. <stiupid> Z obrotomierza wychodzą trzy kable: masa, plus i ten do cewki(?).
Cewka i obrotomierz są od silnika jednocylindrowego, 4t, 125ccm. Obrotomierz od rometa crs 50: Image, a cewka jest bardzo podobna do tej: Image

Jak i gdzie mam podłączyć ten kabel? Dolutować? Z cewki wychodzi kabel do fajki i kabel, który idzie do modułu. Mam rozkręcić cewkę i tam gdzieś podłączyć?
Proszę o wyrozumiałość bo jestem zupełnie zielony w elektryce.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 6:43 pm 
Offline
Junior Admin
Junior Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sty 20, 2006 2:39 pm
Posty: 4080
Miejscowość: Poznań
Pojazd: Yamaha TRX 850 '98
Honda FMX 650 '08
Fiat Seicento 1.2 16v Abarth 6speed '98
Fiat Grande Punto 1.4 16v '06
Był:
Romet Pony 50 M2 `81 (x2)
Romet Ogar 200 Cafe Racer `85
Honda NTV 650 '96
Fiat Punto II 1.9 JTD '00
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
Zastanawiam sie tylko po co w tym obrotomierz? Tak sie składa, że mam na chacie taki sprzęt i użytkuje go od czasu do czasu. Dla mnie jest on tam zbędny.

_________________
Yamaha TRX 850 '98 + Honda FMX 650 '08

http://www.bikepics.com/members/magnum200


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 6:49 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lut 04, 2010 11:41 am
Posty: 2
Pojazd: Honda XR 125
mi też nie jest potrzebny ;> , ale po co ma leżeć na półce jak może działać w motorku <cfaniak> z obrotomierzem będę miał poczucie, że trzymam go za wysoko na obrotach i zwolnię - kolejny plus :)
Pomoże ktoś?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Pią Lut 05, 2010 1:46 am 
Offline
Junior Admin
Junior Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sty 20, 2006 2:39 pm
Posty: 4080
Miejscowość: Poznań
Pojazd: Yamaha TRX 850 '98
Honda FMX 650 '08
Fiat Seicento 1.2 16v Abarth 6speed '98
Fiat Grande Punto 1.4 16v '06
Był:
Romet Pony 50 M2 `81 (x2)
Romet Ogar 200 Cafe Racer `85
Honda NTV 650 '96
Fiat Punto II 1.9 JTD '00
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
Po to jest prędkościomierz. Poza tym to trzeba trzymać na obrotach, żeby chciało jechać ;)

_________________
Yamaha TRX 850 '98 + Honda FMX 650 '08

http://www.bikepics.com/members/magnum200


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Pon Maj 17, 2010 12:59 pm 
Offline
niewtajemniczony
niewtajemniczony
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Kwi 10, 2010 9:06 pm
Posty: 36
Miejscowość: Majdan Sopocki/ TL
Pojazd: ogar 200 "project JackyQ"
a jak by działął obrotomierzd hondy dominator nx 650 ??:D
oczywiście elektroniczny:D
myśle ze w ogarku powinien działać:D

_________________
Romet Ogar RT
http://polskajazda.pl/Motocykle/Romet/Ogar_200/69487
Image


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)


Podobne tematy
 Tematy   Autor   Odpowiedzi   Wyświetleń   Ostatni post 
Brak nowych postów Obrotomierz

[ Idź do stronyIdź do strony: 1, 2, 3, 4 ]

Odi

49

10613

Śro Wrz 13, 2006 1:51 pm

=XawiD= Zobacz ostatni post

Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów. Obrotomierz

omnia2005

3

1552

Nie Gru 17, 2006 2:33 pm

apollan Zobacz ostatni post

Brak nowych postów Obrotomierz

Gucio12

11

1903

Sob Lip 07, 2007 5:46 pm

dawid9292 Zobacz ostatni post

Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów. Obrotomierz

bajtek-90

4

928

Wto Lip 10, 2007 8:47 am

=XawiD= Zobacz ostatni post

Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów. obrotomierz

waldek415

1

804

Nie Sie 26, 2007 12:48 pm

Jacek-J129 Zobacz ostatni post

 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 5 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list

Moje Moto


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

phpBB SEO
[ Time : 0.068s | 21 Queries | GZIP : Off ]