Forum motoryzacyjne motokirc.pl

Motorowery, motocykle, skutery, samochody...
Witaj Drogi Gościu!

Zapraszamy do logowania lub rejestracji

Obecny czas: Wto Maj 21, 2019 8:04 am

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 8:28 pm 
Offline
Loża Szyderców
Loża Szyderców
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 04, 2006 10:40 pm
Posty: 2669
Miejscowość: Jaworzno
Pojazd: Ogar 200
Audi A3 8L 1.9 TDI ASV '00
Ja mam obrotek od Mikołaja, z tego co mówił, to kupił z takimi oznaczeniami jak na zdjęciu, nie pisało, że Abimex, a porównywałem płytkę z tą na zdjęciach i jest identyko, wszystko się pokrywa ;) U Ciebie winą mógł być zły styk, lub też uszkodzona cewka obrotomierza, można bardzo łatwo przerwać drut cewki, ledwo go widać ;)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 8:40 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Kwi 04, 2007 5:11 pm
Posty: 1230
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki [WGM]
Pojazd: Yamaha TZR 250
Fantic Strada 125(160)[350 :F] LC
Aprilia AF1 125 Futura
Yamaha RD 80 (160 :F)MX
Jawa 90 Roadster
Fiat Seicento Sporting Abarth
Opel Astra F Caravan
Saab 9-3 Arc
Co było uszkodzone to już nie ważne bo teraz mam elektroniczny, wskazówkowy obrotomierz do 12 000 rpm działający na 6V :D Aku mam mały, zamonowany pomiędzy półkami zawiechy i jazda <rotfl>


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 8:46 am 
Offline
I stopień wtajemniczenia
I stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Maj 01, 2009 8:17 pm
Posty: 74
Miejscowość: Wrocław
Pojazd: Ogar 200 x2
Motorynka
Komar 3
Komar sztywniak
Mam obrotoierz od poldka, słyszałem że nie ma z nim większych problemów ale nie wiem jak podłączyć a szkoda by było spalić. z obrotomierz wychodza 3 konektory wiem ze jeden ma isc do cewki w iskrowiku drugi na mase a trzeci do cewki butelkowej ale w jakiej kolejnosci ponizej daje fote

Kod:
http://img7.imageshack.us/i/dsc00052tg.jpg/


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 7:39 pm 
Offline
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Lut 15, 2008 2:40 pm
Posty: 801
Miejscowość: Łęczna(lubelskie)
Pojazd: Kawasaki GPZ500S
Jak dobrze pamiętam to było tak:
Pierwszy od lewej - sygnał
Środkowy - 12v z akumulatora(ewentualnie bateria 9v)
Ostatni - masa

Przy okazji podpowiem że jak nie przelutowałeś kondensatora na 470nF, wskazówka przy wysokich obrotach będzie podchodziła pod 3tys i spadała, później ujmiesz gazu i znów dodasz to ponownie skoczy do tych 3tys i spadnie.

_________________
Image


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 8:57 pm 
Offline
I stopień wtajemniczenia
I stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Maj 01, 2009 8:17 pm
Posty: 74
Miejscowość: Wrocław
Pojazd: Ogar 200 x2
Motorynka
Komar 3
Komar sztywniak
nie rozumiem co znaczy sygnal a i zamiast akumulatora moge puscic z cewki ?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 9:03 pm 
Offline
Loża Szyderców
Loża Szyderców
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 04, 2006 10:40 pm
Posty: 2669
Miejscowość: Jaworzno
Pojazd: Ogar 200
Audi A3 8L 1.9 TDI ASV '00
Sygnał to impuls z przerywacza, a zasilanie musi być z aku/baterii.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Nie Paź 11, 2009 6:35 am 
Offline
I stopień wtajemniczenia
I stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Maj 01, 2009 8:17 pm
Posty: 74
Miejscowość: Wrocław
Pojazd: Ogar 200 x2
Motorynka
Komar 3
Komar sztywniak
czyli rozumiem ze zaden kabel nie idzie do cewki butelkowej a ten aku musi miec ladowanie i o duzej pojemnosci?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Nie Paź 11, 2009 11:30 am 
Offline
Loża Szyderców
Loża Szyderców
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 04, 2006 10:40 pm
Posty: 2669
Miejscowość: Jaworzno
Pojazd: Ogar 200
Audi A3 8L 1.9 TDI ASV '00
Kabel od sygnału to jest ten sam, co jest przy cewce butelkowej, czyli nie ma znaczenia gdzie go podciągniesz, a aku nie musi mieć ładowania i dużej pojemności, jak widać nawet bateria 9V jest w stanie go zasilić.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Nie Paź 11, 2009 11:59 am 
Offline
I stopień wtajemniczenia
I stopień wtajemniczenia

Rejestracja: Pią Maj 01, 2009 8:17 pm
Posty: 74
Miejscowość: Wrocław
Pojazd: Ogar 200 x2
Motorynka
Komar 3
Komar sztywniak
ok dzieki olo a powiesz mi ejszcze w jakiej kolejnosci mam to podlaczyc wczesniej dalem fote, jakis schemacik ;p i o co chodzi z tym kondensasatorem


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Nie Paź 11, 2009 12:24 pm 
Offline
Loża Szyderców
Loża Szyderców
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 04, 2006 10:40 pm
Posty: 2669
Miejscowość: Jaworzno
Pojazd: Ogar 200
Audi A3 8L 1.9 TDI ASV '00
http://www.terytorium126p.pl/Pozostale/ ... -125p.html wystarczy poszukać ojapier


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 12:05 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lut 04, 2010 11:41 am
Posty: 2
Pojazd: Honda XR 125
Witam wszystkich ;> ! Potrzebuje prostej instrukcji jak mam podłączyć obrotomierz do cewki. <stiupid> Z obrotomierza wychodzą trzy kable: masa, plus i ten do cewki(?).
Cewka i obrotomierz są od silnika jednocylindrowego, 4t, 125ccm. Obrotomierz od rometa crs 50: Image, a cewka jest bardzo podobna do tej: Image

Jak i gdzie mam podłączyć ten kabel? Dolutować? Z cewki wychodzi kabel do fajki i kabel, który idzie do modułu. Mam rozkręcić cewkę i tam gdzieś podłączyć?
Proszę o wyrozumiałość bo jestem zupełnie zielony w elektryce.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 6:43 pm 
Offline
Junior Admin
Junior Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sty 20, 2006 2:39 pm
Posty: 4082
Miejscowość: Poznań
Pojazd: Yamaha TDM 900 '03
Yamaha TRX 850 '98
Fiat Seicento 1.2 16v Abarth 6speed '98
Fiat Grande Punto 1.4 16v '06
Był:
Romet Pony 50 M2 `81 (x2)
Romet Ogar 200 Cafe Racer `85
Honda NTV 650 '96
Honda FMX 650 '08
Fiat Punto II 1.9 JTD '00
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
Zastanawiam sie tylko po co w tym obrotomierz? Tak sie składa, że mam na chacie taki sprzęt i użytkuje go od czasu do czasu. Dla mnie jest on tam zbędny.

_________________
Yamaha TRX 850 '98 + Yamaha TDM 900 '03

http://www.bikepics.com/members/magnum200


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 6:49 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lut 04, 2010 11:41 am
Posty: 2
Pojazd: Honda XR 125
mi też nie jest potrzebny ;> , ale po co ma leżeć na półce jak może działać w motorku <cfaniak> z obrotomierzem będę miał poczucie, że trzymam go za wysoko na obrotach i zwolnię - kolejny plus :)
Pomoże ktoś?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Pią Lut 05, 2010 1:46 am 
Offline
Junior Admin
Junior Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sty 20, 2006 2:39 pm
Posty: 4082
Miejscowość: Poznań
Pojazd: Yamaha TDM 900 '03
Yamaha TRX 850 '98
Fiat Seicento 1.2 16v Abarth 6speed '98
Fiat Grande Punto 1.4 16v '06
Był:
Romet Pony 50 M2 `81 (x2)
Romet Ogar 200 Cafe Racer `85
Honda NTV 650 '96
Honda FMX 650 '08
Fiat Punto II 1.9 JTD '00
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
Po to jest prędkościomierz. Poza tym to trzeba trzymać na obrotach, żeby chciało jechać ;)

_________________
Yamaha TRX 850 '98 + Yamaha TDM 900 '03

http://www.bikepics.com/members/magnum200


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obrotomierz
PostWysłany: Pon Maj 17, 2010 12:59 pm 
Offline
niewtajemniczony
niewtajemniczony
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Kwi 10, 2010 9:06 pm
Posty: 36
Miejscowość: Majdan Sopocki/ TL
Pojazd: ogar 200 "project JackyQ"
a jak by działął obrotomierzd hondy dominator nx 650 ??:D
oczywiście elektroniczny:D
myśle ze w ogarku powinien działać:D

_________________
Romet Ogar RT
http://polskajazda.pl/Motocykle/Romet/Ogar_200/69487
Image


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)


Podobne tematy
 Tematy   Autor   Odpowiedzi   Wyświetleń   Ostatni post 
Brak nowych postów Obrotomierz

[ Idź do stronyIdź do strony: 1, 2, 3, 4 ]

Odi

49

11680

Śro Wrz 13, 2006 1:51 pm

=XawiD= Zobacz ostatni post

Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów. Obrotomierz

omnia2005

3

1713

Nie Gru 17, 2006 2:33 pm

apollan Zobacz ostatni post

Brak nowych postów Obrotomierz

Gucio12

11

2107

Sob Lip 07, 2007 5:46 pm

dawid9292 Zobacz ostatni post

Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów. Obrotomierz

bajtek-90

4

1104

Wto Lip 10, 2007 8:47 am

=XawiD= Zobacz ostatni post

Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów. obrotomierz

waldek415

1

926

Nie Sie 26, 2007 12:48 pm

Jacek-J129 Zobacz ostatni post

 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list

Moje Moto


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

phpBB SEO
[ Time : 0.068s | 22 Queries | GZIP : Off ]