Forum motoryzacyjne motokirc.pl

Motorowery, motocykle, skutery, samochody...
Witaj Drogi Gościu!

Zapraszamy do logowania lub rejestracji

Obecny czas: Wto Maj 22, 2012 11:54 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostWysłany: Pon Sie 08, 2011 10:44 pm 
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Siemianowice Śląskie
Pojazd: .

Jest:
Romet Pony M-1 - 78'
WSK 175 Kobuz - 83'
Jawa 50 Mustang - 78'
Romet Chart 210 Elektronik - 90'

Był:
Romet Ogar 200 84'
Romet Chart 210 Elektronik [12V/75W] 89' (skradziony)
rasiak145 napisał(a):
Witam, czy na prawde nikt nie sprawdzał działania regulatora w ELBIE ? Właśnie zakupiłem , i kusi żeby to podłączyć, mam dobry mostek Gretza 25A 1000V, i się zastanawiam czy poprawi to jakoś kiepskie ładowanie w Charcie, bądź je ustabilizuje.

Nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Skoro prądnica podłączona przez mostek do akumulatora, nie jest w stanie go przeładować, to po cholerę Ci dodatkowe urządzenie jakim jest regulator napięcia? Jakim cudem ma to poprawić ładowanie w Twoim Charcie? Skąd ten regulator weźmie dodatkową moc? Z powietrza? Ludzie myślcie trochę. Dodając regulator możesz tylko pogorszyć sprawę. Co innego, gdyby cewki Charta były w stanie przeładować akumulator, a problem masz przecież odwrotny...

Dodam jeszcze jedno. Motorower Romet Chart jest wyposażony w prądnicę ze stałym magnesem. Oznacza to tyle, że w przeciwieństwie do np alternatora samochodowego - nie mamy tutaj możliwości regulacji prądu wzbudzenia. Oznacza to tyle (tak powtarzam się... ;]), że prądnica Charta daje non stop maksymalnie tyle mocy ile może dać. Skoro więc prądnica pracuje cały czas "na maksa" w danym zakresie obrotów i nie jest w stanie przeładować akumulatora to po co ładować kompletnie niepotrzebny regulator napięcia?. Gdyby regulator taki był potrzebny, to znajdowałby się tam fabrycznie, choćby zwykły bimetaliczny (były kiedyś takie).

Jeżeli chodzi o poprawę ładowania bez przewijania cewek, to można kupić dwa mostki 3A/500V, wyprowadzić cztery przewody z cewek ładowania (ten wspólny rozdzielić) i podłaczyć każdą cewkę pod osobny mostek, a następnie do akumulatora. To najwydajniejszy sposób.

Jeżeli ładowanie dalej nie domaga i cewki oraz akumulator masz na pewno sprawny (po pełnym naładowaniu musi trzymać napięcie 6,3-6,4V) to pomoże tylko przewinięcie cewek i wtedy jeżeli będzie potrzebny - można zastosować regulator napięcia.

Profil E-mail  

PostWysłany: Wto Sie 09, 2011 9:00 pm 
niewtajemniczony
niewtajemniczony
Awatar użytkownika

Miejscowość: Siedleczka
Pojazd: ROMET CHART 210 Elektronik
ROMET 50 T1
I w jakim stopniu rozdzielenie cewek pomaga? , jeśli dobrze rozumiem to jeden mostek pozostaje ten sam a drugi dołożyć , bo wartości na mostku to prąd i napięcie maksymalne a działanie takie samo.

I czyli nawet na najwolniejszych obrotach cewki ładowania dają taki sam prąd jak przy maksymalnych.???

I jeszcze mogę dodać że ELBA pracuje również przy kierunkach ledowych. w moim przypadku 9xled5mm na żarówke, oba kierunki biorą chyba ok 2W...

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro Sie 10, 2011 6:34 am 
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Jest:
Romet Pony M-1 - 78'
WSK 175 Kobuz - 83'
Jawa 50 Mustang - 78'

Był:
Romet Ogar 200 84'
rasiak145 napisał(a):
I w jakim stopniu rozdzielenie cewek pomaga? , jeśli dobrze rozumiem to jeden mostek pozostaje ten sam a drugi dołożyć , bo wartości na mostku to prąd i napięcie maksymalne a działanie takie samo.

Jest takie coś jak przesunięcie przebiegu prądu w fazie. Jeżeli połączysz cewki równolegle, które nie są od siebie przesunięte o 90st., to występuje przesunięcie fazowe o dany kąt i część prądu zostaje "wygaszona" w cewkach - czyli straty. Jeżeli odseparujesz cewki od siebie stosując osobne mostki, wtedy omijasz ten problem i masz trochę więcej mocy.

rasiak145 napisał(a):
I czyli nawet na najwolniejszych obrotach cewki ładowania dają taki sam prąd jak przy maksymalnych.???

Nie. Zauważ, że gdyby tak było, to żarówka przednia musiałaby świecić tak samo w każdym zakresie obrotów. Prąd wzrasta wraz ze zwiększaniem się obrotów silnika. Wydajność prądnicy jest wtedy większa.

rasiak145 napisał(a):
I jeszcze mogę dodać że ELBA pracuje również przy kierunkach ledowych. w moim przypadku 9xled5mm na żarówke, oba kierunki biorą chyba ok 2W...

Dzieje się tak dlatego, że elba ma przerzutnik elektroniczny pracujący niezależnie od obciążenia na wyjściu, w przeciwieństwie do bimetalicznego przerywacza, w którym obciążenie wyjścia jest elementem bardzo ważnym.

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro Sie 10, 2011 6:28 pm 
Site Admin
Site Admin
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białogard [ZBI]
Pojazd: Obecnie:
BMW E36 2.0i sedan (97')
BMW E39 2.8i kombi (99')
Kawasaki GPZ 500S (93')
Romet Mińsk 125 typ 400A (90')

Poprzednie pojazdy:

Komar 2350 ('76)
Komar 2352 ('80)
Romet Ogar 205 ('89)
Jawa Mustang 50 ('79)
Jawa 20 pancerka ('75)
Romet 50-T-1 ('79)
2 x Romet Chart 211 ('88)
2 x Romet Chart 210 ('89)
MZ ETZ 250 ('87)
WSK 125 M06B3 ('83)
Motorynka Stella ver. ZSSR ('93)
Suzuki DR 125 SE ('96)
Honda CB 400N ('83)
Simson SR 80/1 CE (93')
Polonez ATU 1.6 sedan (96')
bigsoft napisał(a):
rasiak145 napisał(a):
I w jakim stopniu rozdzielenie cewek pomaga? , jeśli

Nie. Zauważ, że gdyby tak było, to żarówka przednia musiałaby świecić tak samo w każdym zakresie obrotów. Prąd wzrasta wraz ze zwiększaniem się obrotów silnika. Wydajność prądnicy jest wtedy większa.

On pyta o cewki ładowania, więc żarówka przednia tutaj nie gra żadnej roli, ponieważ jest zasilana z cewek świetlnych. Oczywiście prąd ładowania rośnie proporcjonalnie do obrotów silnika, co za tym idzie zwiększa się napięcie powodując zwiększanie się mocy świecenia żarówki do pewnego zakresu obrotów.

1. Każdy miał pracę.
2. Mimo, że każdy miał prace,nikt nie pracował.
3. Nawet mimo tego, że nikt nie pracował,plan był zawsze wykonany w ponad 100%.
4. Nawet mimo tego, że plan był wykonywany w ponad 100%,niczego nie można było kupić.
5. Nawet mimo tego, że nie można było niczego kupić,wszyscy mieli wszystko.
6. Nawet mimo tego, że wszyscy mieli wszystko,wszyscy kradli.
7. Nawet mimo tego, że wszyscy kradli,ostatecznie niczego nigdy nie brakowało.

ImageImage

>>> Moje pojazdy na PolskaJazda.pl <<<

All rights reserved © by slawek90 ®

Profil E-mail  

PostWysłany: Śro Sie 10, 2011 11:14 pm 
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Jest:
Romet Pony M-1 - 78'
WSK 175 Kobuz - 83'
Jawa 50 Mustang - 78'

Był:
Romet Ogar 200 84'
slawek90 napisał(a):
On pyta o cewki ładowania, więc żarówka przednia tutaj nie gra żadnej roli, ponieważ jest zasilana z cewek świetlnych.

Nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi. Nawiązałem do żarówki przedniej, żeby wyjaśnić mu jak to jest z tymi prądami i obrotami silnika, a to czy dana cewka ładuje akumulator, czy zasila żarówkę, to akurat nie miało znaczenia w tym momencie. Chodzi o samą pracę prądnicy.

Profil E-mail  

PostWysłany: Czw Sie 11, 2011 3:36 am 
niewtajemniczony
niewtajemniczony
Awatar użytkownika

ROMET 50 T1
Aha, ok , tylko dowiem się jeszcze w jakim (może obrazowym) stopniu separacja cewek poprawia ładowanie ?
Bo nie będzie to dla mnie żaden kłopot , i zrobię to szybko na konektorkach porządnie tylko żebym wiedział że jest sens.

I tak pragnę zauważyć że w mojej ELBIE, zależnie od obciążenia prędkość migania jest zmienna, i w ogóle w mojej jest to jakieś dziwne bo miga z bardzo dużą częstotliwością ponieważ żarówka nawet nie zdąży zgasnąć. na jednej 21 W miga dosyć szybko , a przy dwóch już zwalnia. Dzieje się tak przy przerywaczu podłączonym do prostownika bo akumulator kiepski, a przy przerywaczu podłączonym do instalacji Charta , i tych kierunkach led migało akurat dosyć wolno , trochę wolniej niż chciałem. Więc jestem nieco zdezorientowany...

Profil E-mail  

PostWysłany: Czw Sie 11, 2011 9:25 pm 
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Jest:
Romet Pony M-1 - 78'
WSK 175 Kobuz - 83'
Jawa 50 Mustang - 78'

Był:
Romet Ogar 200 84'
Odpowiedź jest bardzo prosta jeżeli chodzi o różnicę w pracy przerywacza podłączonego do instalacji Charta i prostownika. Nie wiem jaki masz prostownik, ale pierwsze co mi się nasuwa, to po prostu za niska wydajność prądowa prostownika i słaba filtracja na wyjściu. Do zasilania przerywacza kierunkowskazów, który pobiera spokojnie ok 7A podczas pracy z dwoma żarówkami 21W 6V, potrzeba wydajnego, stabilnego źródła prądowego. W tym przypadku akumulator spełnia taką rolę. Prostownik pewnie jest zbyt słaby i w momencie obciążenia, spada napięcie na jego wyjściu, a co za tym idzie prąd. Elektronika w Elbie nie jest w stanie stabilnie pracować.

Profil E-mail  

PostWysłany: Pią Sie 12, 2011 11:07 pm 
niewtajemniczony
niewtajemniczony
Awatar użytkownika

ROMET 50 T1
No prostownik jest 6A..., tylko dlaczego na ledach tak wolno ?

Profil E-mail  

PostWysłany: Sob Sie 13, 2011 4:14 pm 
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Jest:
Romet Pony M-1 - 78'
WSK 175 Kobuz - 83'
Jawa 50 Mustang - 78'

Był:
Romet Ogar 200 84'
Podłącz tą elbę pod dobry akumulator i wtedy sprawdź jej działanie.... Dlaczego zmienia się częstotliwość napisałem wyżej.

Profil E-mail  

PostWysłany: Sob Sie 13, 2011 10:57 pm 
niewtajemniczony
niewtajemniczony
Awatar użytkownika

ROMET 50 T1
Tak w ogóle to moja ELBA jest jakaś podejrzana, podłączona pod motor działała super, na lewych , prawych kierunkach , potem coś sie jej odwidziało , i działała dalej tylko na lewym a na prawym już za nic w świecie, a przecież różnicy nie ma żadnej bo przełącznik tylko włącza odbiornik czyli żarówki lewe albo prawe, więc tego już nie ogarniam , potem przy włączonym kierunku i akumulatorze podpiętym do prostownika wcisnąłem dla sprawdzenia światło stop, po chwili ELBA zaczęła przyśpieszać i się wyłączyła , rozebrałem ją , żadnych śladów spalenia jakiegokolwiek podzespołu , ale coś raczej jest nie tak , bo juz po podłączeniu zasilania do przerywacza, bez względu czy pod wyjście jest podpięta żarówka zamykająca obwód , cewka w przerywaczu już "klika". Więc mniemam że coś sie uszkodziło jednak pojęcia nie mam co...przerywacz działa nadal tak samo , z tym że cewka "klika" bez przerwy , z żarówką czy bez niej...

Profil E-mail  

PostWysłany: Nie Sie 14, 2011 3:36 pm 
VI stopień wtajemniczenia
VI stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Miejscowość: Oświęcim-Rajsko
Pojazd: Ford Fiesta mk3,5 1.3 94'
Simson 78/5/2/2 Membran Athena Edition ;))
Jeśli Ci chodzi o to, że np. naciskasz STOP i elba "cyknie" to jest normalne.

Profil E-mail  

PostWysłany: Pon Sie 15, 2011 12:38 am 
niewtajemniczony
niewtajemniczony
Awatar użytkownika

ROMET 50 T1
Tak wiem , tylko chodzi o to że zaczęła "cykać" coraz szybciej i się wyłączyła , do tego normalne chyba nie jest że działała na lewym kierunku na prawym już nie..., nie wiem jak teraz, sprawdzę po święcie..., i do tego normalnie nie jest tak że podpięta pod źródło napięcia, np. prostownik to "cyka" cały czas..., bez względu że ma obciążenie żarówką czy nie , wystarczy jej zasilanie przerywacza...

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)