Forum motoryzacyjne motokirc.pl

Motorowery, motocykle, skutery, samochody...
Witaj Drogi Gościu!

Zapraszamy do logowania lub rejestracji

Obecny czas: Sob Kwi 19, 2025 4:24 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 5:04 pm 
V stopień wtajemniczenia
V stopień wtajemniczenia

Miejscowość: NS
Pojazd: ibiza 6L
I juz :)
Image

Denko ma 4,2mm więc tak do 2,5 można by myśle odchudzić. jednak teraz widze ze obtoczenie go od srodka to nie jest dobry pomysła własnei przez te bolce. N skanie widać (troche neiwyraźnie) bolec pierwszego pierścienia. Ma kształt takiego trójkąta i niestety jest strasznie długi :( Widac nawet ze z tej strony gdzie jest bolec wewnątrz tłoka jest takie zgróbienie (zawsze mnei zastanawiało po co ono jest, teraz już wiem)

Na skanie końcówka tłoka jest już obtoczona. Myśle ze w tej sytuacji jedyne gdzie można by coś skrobnąc to krawędzie tłoka z góry i z dołu aż do pierścieni i ztoczyć troche tego otworu na tulejkę,ale nie za dużo. No i z denka trochę skrobnąć. Pod pierścieniami lepiej zostawić w spokoju,choć tyle zbędnego aluminium tam siedzi... :( No max o,7mm jak by stoczył to nie powinno ruszyć bolców,ale czy warto ryzykowac dla tych 2 gramów...? Od biedy można by małą szlifiereczką zeszlifować w 3 miejscach tam gdzie bolców nie ma :)

[ Dodano: 2 Czerwiec 2007, 18:24 ]
Przeciąłem jeszce tłok na ćwiartki i oto efekt:

Image

NA drugiej ćwiartce widac sztucznie nałoźony bolec w najgróbszej części tłoka. Spokojnei można tą część stoczyć o 4 mm a to juz troche odciąży tłok :) Potem jeszce tak jak pisałem wcześneij,. szlifiereczką zjechać tłok pomiędzy bolcami :)

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 10:59 pm 
IV stopień wtajemniczenia
IV stopień wtajemniczenia

Miejscowość: Znin
zafascynowalo mnie to i tez robie

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 11:07 pm 
V stopień wtajemniczenia
V stopień wtajemniczenia

A kurde, teraz zaóważyłem że źle wstaiłem ten klin do drugiego obrazka... Powinien być o pół mm na zewnątrz przesunięty tak żeby te dwie czarne kreseczki obok niego pokrywały się z krawędzia. Ale wymiary sa te same dalej co na rysunku podałem, bo pomiar robiłem na tłoku,nie na obrazku.

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Nie Cze 03, 2007 7:37 pm 
VI stopień wtajemniczenia

Miejscowość: Wielkoposlka
ja też bym sobie zrobił ale niemam tokarki ;( ale pommysł dobry

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 05, 2007 9:19 am 

Miejscowość: Pisz
słuhajcie nie mozecie zcinac tyle ile sie da bo tlok sie wam rozsypie to normalka gdzies na forum byly podane cale obliczenia na to ile mozna tlok ogchudzic ale pamietam ze nie wiele bo wtedy tlok Wibruje bede w domu to podesle linka i sobie poczytacie i zobaczycie gdzie zrobiliscie blad pozdrawiam ;\

[ Dodano: 5 Czerwiec 2007, 15:50 ]
ehh nie moge znaleśc tej strony ;/ gdzies jest na necie i wszystkie obliczenia

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 12, 2007 8:00 am 
V stopień wtajemniczenia
V stopień wtajemniczenia

Sexi, ale czy nie jest tak ze im mniejsza waga tłoka tym mniejsze wibracje powinny być? wkońcu tylko wał z korbowodem jest wyważany do równowagi. Jak sie załozy tłok to już zmienia położenia środka cieżkości który nie pokrywa się już z osią wału... przynajmniej ja tak to rozumiem.

A to co mówisz o tym że tłok się rozsypie tyo może masz na myśli to co omnia2005 pisał wcześniej? Że wysypały się zamki pierścieni co okazało się fatalne w skutkach...

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 12, 2007 10:40 pm 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ozorków
Pojazd: Opel Astra 1.4
Suzuki RG 80
nawet dało przyspieszał jak tkai simsonek , tak fajnie . Tylko ja ksie nagrzał to tłok puchł jak sku.. Na 2 biegu nei miał sił . Ale na zimnym rakieta . Musze go zowalizować , albo coś takeigo

Image

SUZUKI RG 125 YPVS
Opel Astra 1.4 MPI

Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 13, 2007 1:53 pm 
III stopień wtajemniczenia
III stopień wtajemniczenia

Miejscowość: Wieluń
Conqeror, to znaczy, że po odchudzeniu tłok zaczoł ci puchnąć ?? ;/ bo jak tak to troche lipa. Trza by go było po odchudzeniu potem zachartować.
Zowalizować to znaczy?? ;]

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Sob Cze 16, 2007 7:57 am 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ozorków
Pojazd: Opel Astra 1.4
Suzuki RG 80
powycinać na bokach . tzn. oszlifować . Gdyby tłok był dobrze zrobiony to by było wszystko ok . Chce go tera zachartować , ale nie zabardzo wiem jak

SUZUKI RG 125 YPVS
Opel Astra 1.4 MPI

Temat postu:
PostWysłany: Sob Cze 16, 2007 3:10 pm 
niewtajemniczony
niewtajemniczony

Miejscowość: konotop
co do hartowania tłoka to raczej nie możliwe bo jest z aluminium można go ugotować w oleju to doda mu wytrzymałości ale lepiej jest go zowalizować tak zeby miał odpowiedni luz w cylindrze i po nagrzaniu powinno być dobrze.
a denko tłoka dobrze by było odchudzić od góry po bokach o 1 mm a na środku o dwa co by wtedy sprawiło ze denko tłoka by było bardziej płaskie a to sprawia ze jest lepsze spalanie mieszanki ale cale i wtedy by odrazu zmienił by się czas otwarcia okien i tłok by duzo na wadze stracił tylko by sprężanie zmalało i by trzeba wtedy było głowice splanować ale wtedy mozna by ją było splanować o 4-4,5mm.

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lip 04, 2007 6:29 pm 
II stopień wtajemniczenia
II stopień wtajemniczenia
Awatar użytkownika

Miejscowość: z Lamek
MaximusResetus jak będziesz szlifował tłok małą szlifiereczką to bardzo dokładnie i z każdej strony bo tłok jest wyważony a jak z jednej strony skrobniesz to już z jednej będzie cięższy a z drugiej lżejszy i doopa z tłoka

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 8:05 am 
V stopień wtajemniczenia
V stopień wtajemniczenia

eee... rozkład mas w tłoku nie ma już takiego znaczenia. Co by niby dało jego wyważenie? on i tak ślizga się w cylindrze, a ze jest poziomo, to niezaleznie od jego masy największy nacisk i tak spoczywa na dolnej części. Więc kazdy gram mniej się liczy:) A przy odchudzaniu nie mam zamiaru ruszać miejsc gdzie są kliny bo ich wypadnięcie moze być katastrofalne w skutkach, tak jak pisał omnia2005.

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 8:28 am 
Loża Szyderców
Loża Szyderców
Awatar użytkownika

Miejscowość: TBG
Pojazd: MZ ETZ 250 83r
VFR 800Fi
MaximusResetus wyważenie tłoka ma jednak znaczenie bo gdy będziesz go piłował z jednej strony może on obijać się o cylinder... a jak łatwo wwnioskować nie jest to wskazane

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 10:55 am 
V stopień wtajemniczenia
V stopień wtajemniczenia

simson_s51 napisał(a):
może on obijać się o cylinder

Nie rozumiem... jakim cudem moze sie obijać o cylinder jak przeciez on ślizga sie po nim równo... Denko tłoka i tak jest przeciez cięższe niż tył wiec można by żec że to z przodu tłok trze po dolnej części cylindra, a z tyłu po górnej. A na boki przeciez sie nie będize gibał bo mu swożeń korbowodu nie pozwoli.

A co z tłokami które w górnej części mają wycięte dziury dla kanału dolotowego? TAm rozkład mas jest zupełnie inny niz tłoku jawki i jakoś to sie nie obija o cylinder :) Wg mnie rozkład masy w tłoku nie ma znaczenia... Chyba ze ktos mi poda konkretny przykład/dowód/cytat z jakiejs gazety że jest inaczej to zmienię zdanie.

Ważne tylko żeby wymiary zewnętrzne tłoka nie były za małe bo wtedy tłok mógłby sie obijać,ale jeśli wymiary będą prawidłowe o tłok nei ma prawa latac na boki, niezależnie od jego wyważenia.

Profil E-mail  

Temat postu:
PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 6:39 pm 
Loża Szyderców
Loża Szyderców
Awatar użytkownika

Miejscowość: TBG
Pojazd: MZ ETZ 250 83r
VFR 800Fi
MaximusResetus właśnie może się obijać dolną częścia płaszcza.... widziałem mojego tłoka po złym piłowaniu..

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC (czas letni)